Olej z czarnuszki posiada wiele cenionych właściwości korzystnie wpływających na stan naszego zdrowia. Zanany i stosowany jest już od czasów starożytnych, gdy koił dolegliwości rodziny królewskiej w Egipcie. Współcześnie często nazywany jest „złotem faraonów” i posiada wielu zwolenników, którzy przekonali się o jego dobroczynnym działaniu, a jego popularność wciąż rośnie. Co dokładnie powinniśmy o nim wiedzieć i w jakich sytuacjach może okazać się idealnym rozwiązaniem naszych problemów? Prawdopodobnie każdy z nas może znaleźć tu coś atrakcyjnego dla siebie.
Olej z czarnuszki – czym jest i jakie ma właściwości?
Czarnuszka znana jest również jako kmin czarny, kminek egipski, czarnucha, kąkolnica czy kolendra siewna. Właściwości zdrowotne w przypadku tej rośliny mają głównie nasiona, z których to wytwarza się olej. Jego skład to w 85% nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy, kwas oleinowy i kwas alfa-linolenowy. Zawiera on też witaminę E, beta-karoten, biotynę, fitosterole, a także wapń, magnez, żelazo, sód, potas, selen, cynk, aminokwasy i saponiny.
Cechą, która charakteryzuje olej z czarnuszki jest jego lekko gorzkawy smak i intensywny, korzenny zapach, co dla niektórych osób może być zniechęcające. Warto się jednak przełamać ze względu na właściwości prozdrowotne oleju, które zawdzięcza swojemu bogatemu składowi. Należy jedynie zwrócić uwagę, aby produkt był tłoczony na zimno.
Zastosowanie oleju z czarnuszki
Olej z czarnuszki ma korzystny wpływ na funkcjonowanie górnych dróg oddechowych. Polecany jest osobom zmagającym się z nawracającymi infekcjami czy alergiami. W ostatnim przypadku będzie miał on przewagę nad lekami antyhistaminowymi, gdyż nie niesie ze sobą ryzyka wystąpienia skutków ubocznych. Ponadto, olej z czarnuszki działa pomocniczo i skraca czas leczenia zapalenia oskrzeli.
Kolejną grupą, która powinna rozważyć stosowanie oleju z czarnuszki są osoby z dolegliwościami układu pokarmowego. Spożywanie go w tym przypadku łagodzi objawy refluksu, wrzodów żołądka oraz dwunastnicy, ale i zatruć pokarmowych. Dodatkowo, olej wspomaga pracę wątroby.
Istotną informacją dla wielu osób będzie z pewnością fakt, że olej z czarnuszki pomaga też obniżyć ciśnienie tętnicze, a także poziom cholesterolu i cukru we krwi. W związku z tym, może on przyczynić się nawet do zahamowania rozwoju cukrzycy typu II, miażdżycy i innych schorzeń układu naczyniowo-sercowego.
Niemniej jednak, olej z czarnuszki być może najczęściej jest stosowany w celu poprawienia odporności organizmu dorosłych i dzieci, zwłaszcza w okresach przejściowych. Regularne zażywanie oleju zwiększa bowiem poziom przeciwciał, co skutecznie chroni przed infekcjami, nawet jeśli nasz układ odpornościowy był wcześniej osłabiony.
Wpieranie organizmu olejem z czarnuszki to jednak nie tylko spożywanie go – z powodzeniem może być on też stosowany zewnętrznie, głównie na skórę i włosy. W pierwszym przypadku będzie zabezpieczał przed poparzeniami słonecznymi lub łagodził ich rezultaty w sytuacjach, gdy już wystąpiły. Polecany jest również jako wsparcie leczenia takich dolegliwości jak łupież, trądzik, liszaj czy atopowe zapalenie skóry. Jeśli olej z czarnuszki zastosujemy na skórę głowy, możemy liczyć na działanie antybakteryjne oraz poprawę kondycji włosów, ograniczając ich wypadanie i stymulując porost nowych – mocniejszych i grubszych.
Ze względu na zawartość w swoim składzie olejków eterycznych, olej z czarnuszki znajduje zastosowanie w aromaterapii, gwarantując efekty wyciszające, łagodzenie stresu oraz wsparcie w walce z zaburzeniami snu.
Dawkowanie oleju z czarnuszki
Z racji tego, że olej z czarnuszki jest naturalną substancją, jego stosowanie powinno być bezpieczne, z wykluczeniem kobiet w ciąży i karmiących piersią. Należy jednak przestrzegać zaleceń dotyczących spożywanej ilości. Dziennie powinna to być jedna łyżeczka preparatu przed lub w trakcie posiłku. W cyklu stosowania powinno się także robić przerwy: po każdym tygodniu przyjmowania oleju następuje tydzień całkiem bez dawkowania.