Grejpfrut to owoc cytrusowy o smaku wahającym się od słodko-gorzkiego do kwaśnego. Zawiera szereg niezbędnych witamin i minerałów. Ludzie mogą spożywać owoce w całości lub w postaci soku lub miąższu.
Grejpfrut pojawił się po raz pierwszy w XVIII wieku w wyniku skrzyżowania pomelo i pomarańczy. Ludzie nazywali go „grejpfrutem”, ponieważ rośnie w skupiskach, podobnie jak winogrona.
Składniki odżywcze, które zawiera grejpfrut, mogą pomóc promować zdrową skórę i chronić przed różnymi warunkami. Mogą również odgrywać rolę w utrzymaniu wagi.
Korzyści
Grejpfrut ma niską kaloryczność, ale jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Jest także doskonałym źródłem witamin A i C.
Cukrzyca
Grejpfrut może pomóc zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2.
Grejpfrut ma niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że dostarcza składników odżywczych, ale nie ma znaczącego negatywnego wpływu na poziom cukru we krwi.
Utrata masy ciała
Niektórzy twierdzą, że grejpfrut to cudowny owoc odchudzający. W pewnym badaniu naukowcy nie znaleźli żadnych dowodów sugerujących, że grejpfrut może pomóc ludziom schudnąć, jednak doszli do wniosku, że grejpfrut może pomóc poprawić ciśnienie krwi i poziom lipidów (tłuszczów) we krwi. Istnieje związek między wysokim ciśnieniem krwi, poziomem lipidów i otyłością.
Dalsze badania mogą udowodnić, że składniki odżywcze grejpfruta przynoszą długoterminowe korzyści w zakresie kontroli masy ciała i zapobiegania otyłości.
Udar
Według pewnych badań spożywanie większej ilości flawonoidów może obniżać ryzyko niedokrwiennego udaru mózgu u kobiet. Flawonoidy to związki występujące w owocach cytrusowych, takich jak pomarańcze i grejpfruty.
Ryzyko udaru niedokrwiennego było o 19% niższe wśród osób spożywających najwięcej owoców cytrusowych.
Ciśnienie krwi i zdrowie serca
Połączenie błonnika, potasu, likopenu, witaminy C i choliny w grejpfrutach może przyczynić się do zdrowia serca.
Nowotwór
Grejpfrut jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, takich jak witamina C. Mogą one pomóc w walce z powstawaniem wolnych rodników, które zdaniem ekspertów powodują raka.
Mały grejpfrut może dostarczyć 68, 8 mg witaminy C. Zalecane spożycie witaminy C dla dorosłych wynosi 75 mg dziennie dla kobiet i 90 mg dla mężczyzn. Mały grejpfrut zawiera również 2270 mikrogramów likopenu, który jest kolejnym przeciwutleniaczem.
Trawienie
Grejpfrut zawiera wodę i błonnik. Mały grejpfrut ważący 200 g zawiera 182 g wody i 2, 2 g błonnika. Zarówno woda, jak i błonnik mogą pomóc w zapobieganiu zaparciom i promować regularność dla zdrowego przewodu pokarmowego. Dorośli powinni próbować spożywać od 28 do 33, 6 g błonnika dziennie, w zależności od wieku i płci. Istnieją również dowody sugerujące, że wysokie spożycie błonnika pokarmowego może pomóc w zapobieganiu rakowi jelita grubego.
Skóra
Witamina C odgrywa istotną rolę w tworzeniu kolagenu, głównego systemu wsparcia skóry. Witamina C może pomóc chronić przed uszkodzeniami słonecznymi i starzeniem się. Zwracają również uwagę na związek między poziomem witaminy C danej osoby a spożyciem świeżych owoców i warzyw.
Funkcja odpornościowa
Witamina C pomaga wspierać układ odpornościowy na wiele sposobów. Na przykład spożycie witaminy C może pomóc w zapobieganiu i leczeniu infekcji dróg oddechowych. W szczególności osoby starsze, osoby z przewlekłymi chorobami oraz osoby palące powinny zapewnić odpowiednie spożycie witaminy C. Grejpfrut może być dobrym rozwiązaniem.