Jajka są bogatym źródłem białka, chroniącej wzrok luteiny, cennej lecytyny, witamin A, D i E, beta-karotenu oraz witamin z grupy B, magnezu, wapnia, żelaza i wielu innych istotnych składników. Nic dziwnego, że od wieków jajko jest ważnym symbolem – przede wszystkim symbolizuje odradzające się życie. Zajmuje również ważne miejsce w symbolice Świąt Wielkanocnych jako symbol Zmartwychwstania.
Jajka przyrządzić można na tysiące sposobów. Dzisiejsze zabiegane gospodynie domowe mogą to jednak zrobić w sposób prosty, nie zabierający dużo czasu, a zarazem, żeby było smacznie i zdrowo. Wystarczy jajka ugotować, obrać, udekorować majonezem lub gęstym jogurtem. Dodatkowo można ozdobić plasterkami lub listkami warzyw świeżych bądź gotowanych oraz posiekanych ziół, i podać na wielkanocny stół. Kolorystycznie jajka ładnie komponują się z zieleniną, dlatego warto je dekorować różyczkami brokuła, listkami jarmużu, pietruszki, szczypiorkiem, kiełkami, czy innymi roślinnymi motywami.
Ciekawą alternatywą dla tego najprostszego dania będą jajka faszerowane oraz sałatki z jajkiem w roli głównej. Dla przykładu podaję przepisy kilku takich przystawek śniadaniowych, odpowiednich na wielkanocny stół.
Jajka pieczarkowe
Składniki:
5 jajek, 5 pieczarek, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
ok. 1 łyżki oleju do smażenia pieczarek; sól, pieprz, curry.
Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz. Każde z nich przekrój wzdłuż na pół i wyjmij żółtka. Żółtka posiekaj nożem lub dobrze rozgnieć widelcem.
Pieczarki posiekaj drobno i przesmaż na rozgrzanym tłuszczu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wystudzone pieczarki przełóż do miseczki, połącz z żółtkami, majonezem oraz posiekaną natką i szczyptą curry.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, ewentualnie dopraw do smaku, a następnie napełnij przygotowanym farszem wydrążone połówki jajek. Ułóż na półmisku i udekoruj listkami pietruszki.
Jajka faszerowane groszkiem
Składniki:
5 jajek, 1, 5 łyżki majonezu, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, curry, groszek konserwowy – 1-2 łyżki (resztę można wykorzystać do sałatki jarzynowej); ok. 1/5 białej części pora; trochę szczypiorku (ok. 1/4 pęczka).
Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz. Każde z nich przekrój wzdłuż na pół i wyjmij żółtka. Pokrój kawałek pora na plasterki, a potem na drobniutkie paseczki.
Do żółtek dodaj odsączony groszek i pokrojony por oraz posiekaną natkę i majonez. Wszystko razem wymieszaj i dopraw do smaku.
Gotowym farszem napełnij wydrążone połówki jajek. Szczypiorek posiekaj drobno i posyp wierzch jajek.
Sałatka z jajek
Składniki:
4 jajka, 1 nieduża kapusta pekińska;
majonez – ok. 5 łyżek (lub według uznania)
1 papryka czerwona; 1 puszka kukurydzy;
mała cebula, 1-2 ząbki czosnku;
natka pietruszki; sól, pieprz do smaku.
Ugotuj jajka na twardo, wystudź i obierz. Kapustę pekińską poszatkuj i przełóż do miski. Pokrój drobno paprykę, ząbek czosnku i cebulę. Następnie pokrój w grubą kostkę jajka, zostawiając kilka plasterków do dekoracji. Wszystko razem wymieszaj wraz z osączoną z zalewy kukurydzą i majonezem. Dopraw do smaku, jeszcze raz wymieszaj. Podawaj udekorowane natką pietruszki lub pietruszką drobno posiekaną oraz kilkoma plasterkami jajka.
Smacznego jajka!